pamsU sklopu hrvatsko-norveškog projekta pod nazivom „Protected Areas Management System" (PAMS), u uvali Vrulje na otoku Kornatu u Nacionalnom parku „Kornati" je u proljeće 2008. godine otvorena GIS radionica .

Namjena:

GIS radionice su namijenjene djelatnicima koji profesionalno rade na poslovima zaštite i očuvanja prirode u Hrvatskoj i koji u svom radu koriste ili namjeravaju koristiti GIS. Namjera je unaprijediti poznavanje rada u GIS-u i kvalitetnije ga primjene u poslovima zaštite prirode.

Kapacitet:

Zbog ograničenih kapaciteta objekta u kojem se odrzava GIS radionica i ograničene IT opreme za rad u GIS-u, na radionici može u isto vrijeme sudjelovati grupa od najvise šest osoba (plus moderator - instruktor).

Formiranje grupe polaznika:

Grupe polaznika se mogu formirati na dva načina:

  • samostalno formirana grupa = sest osoba se medjusobno samoinicijativno dogovori da sudjeluju u GIS radionici, te - u kontaktu s NP Kornati (Vladislav Mihelcic) - dogovaraju termin odrzavanja i temu radionice.
  • prijava pojedinaca na listu za formiranje grupe = pojedinci se mogu prijaviti na listu za formiranje grupe, te se - nakon popunjavanja liste - dogovaraju oko termina i teme radionice. Prijava na listu i daljnji dogovori obavljaju se u kontaktu s NP "Kornati" (Vladislav Mihelcic).

Potrebno predznanje:

Za sudjelovanje u GIS radionici nije neophodno nikakvo posebno predznanje, osim najosnovnijeg poznavanja rada na računalu.

Radi održavanja što kvalitetnije i učinkovitije radionice, poželjno bi bilo da osobe u istoj grupi imaju približno sličan stupanj poznavanja rada u GIS-u.

Odredjivanje teme radionice:

Temu radionice unaprijed odredjuju sami sudionici radionice u medjusobnom dogovoru. Ovisno o stupnju poznavanja rada u GIS-u i trenutnim potrebama za rjesavanjem odredjenih pitanja i problema, tema moze biti vrlo razlicita: od ucenja najosnovnijih elemenata rada u GIS-u (kako pokreniti GIS, sto je .mxd, sto je .gdb, kako upisati neki jednostavni podatak i slicno), do rjesavanja vrlo slozenih i zahtjevnih problema (napredne analize u GIS-u).

Odredjivanje moderatora - instruktora radionice

Grupa koja je dogovorila termin i temu za odrzavanje GIS radionice, može samostalno odrediti i moderatora - instruktora koji će volonterski voditi radionicu. Moderator - instruktor je bilo koja osoba koja relativno dobro poznaje definiranu tematiku radionice i koja je spremna sudjelovati u radu.

Djelatnici GISDATA-e iz Zagreba su izrazili spremnost za sudjelovanjem na radionicama u cilju pomoći kod rješavanja pitanja i problema vezanih za korištenje GIS-a (neovisno o temi radionice).

Prostorije i oprema

Radionice će se održavati u zgradi NP „Kornati" u uvali Vrulje na otoku Kornatu. U zgradi se nalazi zasebna prostorija namijenjena i opremljena za održavanje GIS radionice. U prostoriji se nalazi:

  • 4 stola dužine 2 m i širine 1 m,
  • 4 klupe za sjedenje dužine 2 m,
  • šest prijenosnih računala s instaliranim ArcGIS 9.2 – ArcView i s bazom podataka NP „Kornati" namijenjenoj učenju i vježbama,
  • školska ploča,
  • zidna TV plazma,
  • flip-chart,
  • 3 vitrine.