logo EUesi logokohezija logofond logologo np kornatilogo opcina tisnologo opcina murter

Kratki opis projekta: Projekt Rediviva Kurnata obuhvaća ulaganja u održivi razvoj prirodne baštine nacionalnog parka Kornati putem razvoja posjetiteljske infrastrukture i sadržaja, edukativnih programa za škole, posjetitelje i lokalno stanovništvo uz unapređenje sustava upravljanja posjetitelja

Cilj i očekivani rezultati projekta:

Svrha projekta Rediviva Kurnata je održivo korištenje prirodne baštine NP Kornati kroz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostavu boljeg upravljanja posjetiteljima Nacionalnog parka Kornati te doprinijeti ekonomskom razvoju Općine Murter-Kornati, Općine Tisno te Šibensko-kninske županije.

Ciljevi projekta su:

  1. Razvoj posjetiteljske infrastrukture i posjetiteljskih sadržaja NP Kornati
  2. Povećanje privlačnosti NP Kornata i obrazovnog kapaciteta posjetitelja
  3. Uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u odredištima prirodne baštine
  4. Zaštita prirodnih vrijednosti i baštine NP Kornati

Redivivom Kurnatom uspostavit će se bolji sustav upravljanja posjetiteljima te razviti lako dostupni posjetiteljski i turistički sadržaji, atraktivna prezentacija prirodne baštine i sustavna edukacija posjetitelja svih dobnih skupina. Tako će bivši vojni objekt, tzv. Karaula na otoku Kornatu biti preuređen u „Kuću okrunjenog mora“ unutar koje će biti smješten likovni postav koji će se u najvećoj mjeri odnositi na specifičan način života na Kornatima. Tema objekta je tradicija, odnosno život Kurnatara, a uključuje i caffe bar, sanitarne čvorove, kao i suvenirnicu.

Rekonstruirat će se i opremiti Prezentacijski centar Škrinja tajni u Betini u kojem će naglasak biti stavljen na mobilni morski greben s prezentacijom biljnog i životinjskog svijeta koji živi u Kornatima. Također, bit će umreženi i ostali parkovi preko live streama pa će posjetitelj moći vidjeti što se događa u drugim zaštićenim područjima.

U Murteru će biti opremljen Prezentacijski centar Coronata, a tema će mu biti geologija i prirodna baština nadzemnog dijela NP Kornati. Sadržavat će suvenirnicu, likovni postav i uredski prostor s devet jedinica.

Bit će postavljena i signalizacija na kopnu na pristupnim cestama prema Betini i Murteru, te u samim mjestima. Također, projektom je obuhvaćeno uspostavljanje 223 sidrišne lokacije u 19 uvala što će uvelike pridonijeti kornatskog podmorja. Osim kopnene signalizacije, bit će postavljena i morska signalizaciju s 20 novih ploča na Kornatima, što će posjetiteljima olakšati kretanje kroz park.

Ukupna vrijednost projekta je 57.755.105,63 kn.

Projekt Rediviva Kurnata se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ u iznosu do 41.782.484,29 HRK te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 3.638.320,65 HRK. Ostatak sredstava potreban za realizaciju projekta su sredstva korisnika, Javna ustanove „Nacionalni park Kornati“ i partnera, Općine Murter-Kornati i Općine Tisno.

Razdoblje provedbe projekta: 17. veljače 2014. – 31. prosinca 2021.

Više informacija o projektu možete zatražiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .